experiment social - 3 luni fara Facebook

In octombrie 2014 mi-am propus eu mie un mic experiment. Pe durata a 3 luni sa nu accesez Facebook decat o data la doua saptamani cate 10 minute.

Saptamana aceasta s-au incheiat cele 3 luni si am zis sa scriu aici cateva din ceea ce am “invatat” din aceasta experienta :

Facebook creaza dependenta

E drept ca Facebook creeaza dependenta, oricat incearca unii sa o nege.

Eu imediat ce am luat decizia sa renunt pentru 3 luni, am inceput sa imi amintesc ba de unul, ba de altul, simtind dintr-o data “nevoia” de a afla ce mai fac. Si am realizat ca nu ii am in alta parte decat pe Facebook (pentru a-i contacta).

Morala? Cu oamenii care va intereseaza nu comunicati doar in mediul online. Realizati conexiuni reale, Intalniti-va la o bere, vorbiti la telefon, etc.

Nu lasa prostia si prostiile sa iti controleze timeline-ul

Asa cum am zis, am intrat pe Facebook o data la 2 saptamani cate 10 minute. In acel timp derulam 2-3 pagini pe timeline si gata.

Din acele informatii care imi treceau prin fata ochilor cred ca doar 10% erau chestii care intr-adevar ma interesau.

Cand am decis sa iau aceasta pauza credeam ca frustrante erau mai toate chestiile postate de persoanele din timeline-ul meu, dar am realizat ca de fapt “poluarea” venea de la tot ceea ce puneau cei care nu iti sunt asa de apropiati.

_Cunostintele mai indepartate_ erau de fapt cele care pe mine ma enervau fara sa imi dau seama. Si asta am realizat-o in cele 10 minute in care – fiind destul de limitat ca timp – faceam ceea ce ar trebui sa faca un om tot timpul : sa vad ce au mai facut cei apropiati / dragi mie. Nu toata lumea.

Asadar in timpul celor 10 minute ma uitam strict la oamenii care contau. Atat…

Restul? Mereu cam aceleasi prostii :

  • X-ulescu care pune 15.000 de poze cu copilul lui (care ok, lui ii e drag, insa eu nu dau doi bani pe cele coishpe mii de poze cu el) – in plus fratilor, pozele cu copiii vostri puneti-le naibii private (doar pentru voi si cei apropiati voua). Mie mi se pare aiurea tare sa vada toata lumea poze cu copilul tau.
  • Y-ulescu care da share la orice citat lacrimogen – efectiv la toate idioteniile
  • Z-ulescu care vrea sa arate lumii cat este el de inteligent sau cat de perfecta este viata lui, desi mai toata lumea stie ca nu este asa.

Asadar cel mai important lucru pe care am decis sa il fac este putina ordine in lista de prieteni si in cei a caror mesaje vreau sa le vad pe timeline. Am inceput deja acest proces : am renuntat la cativa “prieteni” si am filtrat un pic mai bine ceea ce vad pe timeline.

Am multe persoane cunoscute, cu care insa nu am comunicat de ani de zile. Le vreau in lista de prieteni pentru a sti ca daca vreodata vreau sa vad ce mai fac sau este nevoie sa discut cu ei – sunt acolo. Insa ceea ce fac ei zi de zi chiar nu ma intereseaza. Serios.

In loc de Facebook

In aceste 3 luni de zile am facut alte chestii care, zic eu, sunt mai interesante :

  • am inceput sa (re)ascult podcast-uri
  • am preferat sa ma informez de pe twitter – acolo esti limitat la 140 caractere si informatiile care circula sunt mult mai bune
  • am reluat o perioada lectiile DuoLingo
  • am vazut destul de multe filme (stiu, asta nu este tocmai productiv)
  • m-am simtit mult mai relaxat
  • mi-am umplut tot acel timp dedicat inainte statului pe Facebook cu diverse alte mici activitati

E drept, au fost unele zile in care ma plictiseam teribil si as fi vrut sa dau o tura pe Facebook pentru a trece timpul mai repede. Insa nu am facut-o!

De acum incolo

Da, am revenit pe Facebook, insa – cum am spus mai sus – timeline-ul meu incepe sa fie mult mai filtrat. Am inceput sa elimin persoanele a caror viata de zi cu zi chiar nu ma interesa in mod deosebit.

Am observat ca nici nu mai intru asa de des ca inainte (si asta o spun dupa aproape o saptamana de la “revenire”). Asta cu siguranta tot datorita faptului ca nu mai am asa de multe informatii de vazut.

Cu alte cuvinte cu cat mai mult reusesti sa elimini “junk-ul” din timeline, cu atat ceea ce ramane este mai putin, dar mult mai valoros pentru tine.

Parerea mea despre Facebook – inainte si dupa

Cel mai important pentru mine este faptul ca nu prea mi-am schimbat parerea : Facebook-ul nu este bun. Nu este el nici 100% rau, insa depinde foarte mult de ceea ce consumi si cum consumi (calitativ – in materie de informatii).

Trebuie inteles un lucru : pe Facebook In mediul online mai toata lumea pare fericita, cu o viata aproape perfecta, poate chiar ca in filme. Si, daca esti intr-o pasa mai proasta, risti sa cazi intr-o mica depresie (constient sau nu) crezand ca toti au ceea ce isi doresc mai putin tu. Si asta nu e bine pentru ca ajungem sa raportam viata reala la ceea ce vedem intr-o fereastra de navigator.

Facebook trebuie sa fie un mediu in care sa ramanem in contact cu oameni din diverse colturi ale lumii.

Daca ajunge pentru careva un loc in care, uitandu-te pe timeline, incepi sa oftezi vazand viata altora (si poate visand la ea) asta inseamna ca te afunzi in ceva ce nu este tocmai real. Wake up!!! Iesi afara, revino la lumea ta.

Nu te afunda in lumea altora.