Acum ceva vreme am contribuit la proiectul Matchstick, dar pana imi vine jucarica am zis sa ma joc cu Chromecast.

La cei 35€ mi se pare un gadget destul de acceptabil ca pret, mai ales cand ai Netflix accesibil in tara in care esti.

ma rog, pe mine cel putin Netflix ma interesa cel mai tare tinand cont ca nu merge pe Raspberry PI si nu prea aveam chef de dat bani pe un PS3 / PS4 doar ca sa ma uit la Netflix.

Zis si facut. am comandat-o, a venit ieri, asa ca aseara si astazi m-am jucat putin cu ea si am zis sa scriu aici 2-3 vorbe despre.

Prezentare

Intai de toate o scurta prezentare pentru cei ce nu stiu ce anume este Chromecast.

Chromecast este un mic dongle HDMI cu ajutorul caruia poti viziona pe TV diverse fluxuri audio / video. Controlul se face cu ajutorul unui smartphone / tableta sau cu browser-ul Chrome (desigur).

Ecranul de standby

Cat timp e in standby Chromecast poate fi configurat sa afiseze un slideshow fie cu poze personale din albumele Google, fie cu poze superbe de peste tot de prin lume.

Pe langa poze, Backdrop mai poate afisa o serie de informatii precum : vremea, imagini din satelit, opere de arta sau stiri (in Franta stirile nu sunt insa disponibile)

Aceasta functionalitate poarta numele Backdrop.

detalii aici despre configurarea Backdrop

Tab cast

Din browser-ul Chrome orice tab poate fi trimis catre Chromecast, permitandu-se astfel vizionarea oricarui continut web pe TV. Asadar daca aveti un site pe care vizualizati filme, acum o puteti face direct pe TV ;)

Screen sharing

Functionalitatea screen sharing este inca in stadiul BETA. Functioneaza destul de ok, insa imaginea are ceva lag, iar sunetul este redat de catre calculator, nu de TV.

Aplicatii

Un numar destul de maricel de aplicatii sunt disponibile accesand link-ul http://chromecast.com/apps.

Aplicatiile nu sunt propriu-zis pentru Chromecast, ci mai degraba sunt aplicatii mobile care permit distribuirea continutului pe Chromecast.

Avantajul major este ca aplicatia nu trebuie tinuta deschisa pe device. Odata ce Chromecast a “primit comanda” sa faca play la un flux audio / video, “aplicatia mama” poate fi inchisa, Chromecast ocupandu-se singurel de playback.

Din marea listea de aplicatii eu am testat urmatoarele (iOS) :

Netflix

Fluxul video este super rapid, calitatea este faina, iar controlul se face simplu cu ajutorul aplicatiei.

Google Play Music

Na, fiind o aplicatie Google nici nu ma asteptam sa nu mearga perfect mana in mana cu Chromecast. Merge perfect.

Stevie

Stevie este un fel de TV social bazat pe profilul tau Facebook sau Twitter. Eu l-am testat doar conectandu-mi contul de twitter, insa pot spune ca e o aplicatie buna. Chiar merita!

Photo Cast for Chromecast

Aplicatia Photo Cast for Chromecast iti permite sa afisezi pozele de pe telefon / tableta direct pe televizor. Este o aplicatie buna cand vrei sa arati prietenilor / familiei pozele facute recent cu telefonul, dar nu vrei sa ii ingramadesti pe toti in spatele unui ecran micut.

Francetv Pluzz

Francetv Pluzz este o aplicatie pentru a urmari programe live sau inregistrari pentru suita canalelor France Télévision.

Cum eu am doar 2 porturi HDMI la TV si in unul am Raspberry-ul, iar in celalalt Chromecast-ul box-ul TV este deconectat, asa ca aplicatia asta imi permite sa ma uit mai simplu la o stire, ceva… Pacat ca nu are si TF1, dar na. Bun si asa decat deloc.

Pareri pozitive :

  • E un device extrem de usor de instalat / configurat
  • Chromecast e un gadget super simplu de utilizat
  • Backdrop imi place mult. Arata poze foarte faine. Si design-ul e simplu si finut.
  • Guest mode mi se pare o idee buna (desi inca nu l-am folosit). Detalii aici si aici

Pareri negative :

  • Uneori aplicatiilor le ia cateva secunde pana sa se gaseasca cu Chromecast. Problema asta nu apare mereu si nu este ceva frustrant.

Incheiere

Asadar aceastea sunt cateva impresii despre Chromecast.

Cu siguranta sunt chestii de care am uitat sa vorbesc pentru ca pentru un gadget asa mic Chromecast chiar face destul de multe :)

Din punctul meu de vedere isi merita banii. Asadar daca aveti un port HDMI disponibil si 35€ eu va recomand cu caldura achizitionarea unui Chromecast.