Ieri am scris despre venirea preşedintelui Klaus Iohannis în Strasbourg si pe Facebook spiritele s-au “încins”, unii oameni luând totul cam prea personal. Iar alţii au privit şi s-au amuzat. Alţii s-au grăbit poate să profite de situaţia creată pentru a instiga.

Partea foarte “ciudată” este că seara, când am ajuns acasă, contul de echipă al proiectului RoStrasbourg a fost blocat pe motiv că nu are un nume real (se numea Roboţel Rostrasbourg).

RoStrasbourg = www.rostrasbourg.eu
Site-ul comunităţii de români din Strasbourg şi împrejurimi

Acum întrebarea este desigur : să fie oare o coincidenţă? Şansele sunt atât de mici încât nu are rost să te gândeşti prea mult…

Nu de alta, dar nu face Facebook astfel de verificări la conturi mici, doar de dragul de a pierde timpul. Aici se simte de la o poştă mirosul unei reclamaţii făcute în masă. De ciudă. Din ură. Din dispreţ. Din răutate.

În fine, nu acuz direct pe nimeni personal, nu arăt cu degetul, vreau doar să spun că este totuşi foaaaarte posibil ca lumea uneori să nu aibă deloc limite.

Dacă bănuiala mea este reală e urât. Şi, repet, eu nu prea cred în întâmplări din acestea : gen azi am pus articolul, seara contul care există de ceva timp are parte de o “plăcută surpriză”. Pe principiul “pentru că el sunt eu”.


Aşadar, dacă am dreptate (şi da, eu cred că am) rândurile de mai jos sunt pentru tine, făptuitorul acestui “gest” extrem de josnic (sau pentru voi) :


Sper să fii mândru de tine sau să fiţi mândri de voi.

Ai ajutat la un mic minus pentru un proiect gratuit şi 100% făcut din inimă, care are ca scop să ajute românii din Strasbourg. Şi nu e de azi / ieri, ci este un lucru pe care îl fac încă din 2010 de când am ajuns aici. Cine mă cunoaşte îndeajuns o ştie deja. Înainte nu avea un nume, de câteva luni bune a primit unul : RoStrasbourg. Şi în spatele proiectului nu sunt doar eu, ci şi alte persoane care au plăcerea de a-şi oferi o parte din timpul lor liber pentru a-i ajuta pe cei care sunt noi aici şi au nevoie de ajutor. Şi, din nou, nu de azi/ieri, da?

Dar nu îţi face griji. Roboţel este doar un cont de Facebook.

RoStrasbourg nu înseamnă Facebook.

Grupul RoStrasbourg – Români în Strasbourg nu are doar români răi. Încă cred asta, deşi cu oameni ca tine îmi este ruşine să mă numesc “concetăţean”.

RoStrasbourg nu moare din asta, dacă asta sperai. Doar respectul meu pentru tot ce înseamnă “ce-i în jur”. Şi a altora care încet-încet încep să vadă ce se ascunde cu adevărat în spatele zâmbetelor unor persoane care au doar rău în ele.

Roata se întoarce – eu mereu am crezut în asta ?.


Sunt realmente scârbit, de nivelul de ură şi invidie, de cât rău poţi face doar aşa, de dragul artei.

De fapt scârbit e un cuvânt prea mic pentru a indica ce imagine am acum despre o parte din comunitate.

Repet, nu acuz pe nimeni in particular, dar am bănuielile mele şi este normal să le am. În plus, repet, coincidenţa este mult prea mare.

Oricum… aşa cum am zis : RoStrasbourg nu înseamnă Facebook.


Câteva explicaţii rapide referitoare la RoStrasbourg – site-ul comunităţii de români din Strasbourg şi împrejurimi :

RoStrasbourg este un site care a luat naştere din dorinţa de a ajuta, din acelaşi motiv din care am creat grupul de Facebook al Românilor din Strasbourg în 2010. Nu e făcut pentru bani, pentru ROI, pentru faimă, pentru imagine sau altceva.

RoStrasbourg este făcut de oameni pentru oameni.

Ca idee : concurenţa deja ne-a copiat o parte din idei (parteneriate cu alte grupuri Facebook din jur, ieşiri organizate cu oamenii din comunitate). Noi suntem mândri de asta, nu invidioşi. Ne-au dovedit că avem într-adevăr nişte idei minunate. Deci RoStrasbourg chiar este un proiect frumos, indiferent ce borş mănâncă unii şi alţii. Oricum, părerile negative, atât timp cât nu sunt constructive, valorează zero.

Aşadar nu, nu reuşeşte nimeni să oprească RoStrasbourg doar prin “distrugerea” unui cont de Facebook care ajuta oamenii.

ℹ ‼ Păcat că nu v-aţi uitat înainte la câţi oameni dădeau like & share la lucrurile partajate de Roboţel. La numărul celor care ne-au mulţumit pentru informaţiile partajate cu acel cont. Ah, sau stai… Poate asta era problema, nu?

Nu ne-aţi făcut rău nouă sau mie, le-aţi făcut rău celor care îndrăgeau informaţiile furnizate de acel cont. Felicitări pentru munca depusă în folosul comunităţii.

În fine, aşa doar arătaţi lumii ce persoane josnice se învârt printre noi.


O ultimă idee.

În viaţă nu aşa rezolvi problemele, făcând rău altcuiva (celor pe care îi consideri mai buni ca tine, concurenţei, vecinului, etc).

În viaţă rezolvi problemele arătându-le că eşti mai bun ca ei. Mai inteligent, mai matur.

Motiv pentru care eu nu voi proceda la fel, instigând oamenii să vă facă ceea ce voi aţi făcut. Să raporteze pagini care de asemenea NU sunt reale. Nu o voi face. Deşi o meritaţi din plin.

Dar nu e nimic. Roata se întoarce.


Vă mulţumesc celor ce v-aţi arătat adevărata faţă.

Aştept să mă priviţi în ochi data viitoare când ne vedem faţă în faţă.

Acum, capul sus, privirea înainte şi să revenim la chestiile importante din viaţa de zi cu zi, nu? Că astfel de infantilităţi nu ajută la nimic.